maanantai 11. tammikuuta 2016

Emmauksen IkkunaGalleria

Helsingin Emmaus täyttää tänä vuotena 50 vuotta ja on aloittanut juhlavuotensa näyttävästi. Mäkelänkatu 54 näyteikkunaan on rakennettu ja avattu pieni, mutta toimiva galleria, IkkunaGalleria. Siinä esitellään kuukausittain vaihtuvien taiteilijoiden töitä.

Näyteikkuna avautuu yhdelle vilkkaimmin liikennöidyistä väylistä Helsingissä. Ikkuna on hyvin valaistu ja se tavoittaa lähes ympäri vuorokauden suuren määrän ihmisiä. Emmauksen kirpputori tarjoaa taidetta sisälläkin ja sen lisäksi monenlaista muuta mielenkiintoista, vaatteita, koruja, kirjoja, musiikkia ja löytöjä. Näillä esineillä on tarinansa ja ne etsivät paikkaa uudessa kodissa. Aarteen etsijän on kuljettava avoimin silmin ja mielin.

Taiteilijalla on halu tulla nähdyksi. Palaute on yhtä lailla tärkeää. Ilman vuorovaikutusta työt eivät toteuta tarkoitustaan. Galleriassa taiteilija pääsee myös osaksi kokonaisuutta, taiteilijoiden ketjua. Taiteelle tuo merkitystä myös se, että se antaa mahdollisesti jollekin elämyksen, virikkeitä tai vain mielihyvää, ajatuksia. Joskus jopa ärsyttäminen voi antaa potkua arkiseen menoon.

Taiteen ja kirpputorin yhteinen piirre on parhaimmillaan se, että kaikki voittavat. Se, joka antaa ja se joka saa, voivat voittaa molemmat. Taide voi antaa voimallisia elämyksiä ja taiteen ostaja/katsoja antaa taiteilijalle mahdollisuuden ja syyn  tehdä taidetta. Kirpputori on siinä mielessä oivallinen paikka taiteelle, että sinne tulevat ihmiset ovat usein orientoituneet tekemään löytöjä, tarkastelemaan asioita avoimin silmin, vailla ennakko-odotuksia. Parhaimmillaan  käynnistä voi tulla virkistävä löytöretki esineiden, asioiden ja taiteen keskelle. Ilmiöt (kirppiskama/taide) voivat saada uusia merkityksiä.Minun taidettani on IkkunaGalleriassa tammikuun ajan. Tietoja minusta löytyy netistä: www.juhanivierimaa.fi  instagramista, facebookista ja yhteyksiä voi ottaa emaililla juhani.vierimaa@gmail.com ja puhelin 0451046767

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti