maanantai 7. toukokuuta 2012

Ei takkaa, ei tupaa
Olen aina ajoittain intoutunut lukemisesta. Kouluajoista saakka olen välillä paneutunut intohimoisesti sarjakuviin, scifiin, dekkareihin ja silloin tällöin jopa niin sanottuun parempaan kaunokirjallisuuteen.

Sain hiljattain Tyylidekkarilta kuuman vinkin: Fred Vargas ja erityisesti hänen teoksensa ”Ei takkaa, ei tupaa”. Ja voin heti ja suoraan sanoa, että se on teos. Harvoin olen innostunut lukemaan edes dekkaria lähes yhdeltä istumalta. Kyseessä on elämää, ihmisiä ja heidän edesottamuksiaan mitä suurimmalla lämmöllä ja myötätunnolla seuraava tarinankertoja.

Arkisesta ja vaatimattomasta asustaan huolimatta tämä pienimuotoinen ja suuria eleitä kaihtava tarina vetäisi minut mukaansa. Päähenkilön erkoinen persoona herättää sympatiaa ja mikäli voi suhtautua ennakkoluulottomasti sammakkoon lemmikkinä on ihastuminen pian syventynyt kiintymykseksi. Näin kävi ainakin minulle.

Päähenkilöllä, Louisilla on nimittäin rupikonna, Bufo, jota hän kuljettelee mukanaan. Milloin taskussa, milloin auton hansikaslokerossa. Heinäkuun helteillä hän yrittää pitää sen viileänä kastelemalla ja peittelemällä kostealla rievulla. Kirjoituspöydällä Bufo usein asustaa kynäkorissa ja huolimatta vähäisestä ja vaatimattomasta ulkomuodostaan on hänellä merkittävä rooli.

Oman vaikutuksensa minuun teki kuvattu miljöö, Pariisi, ranskalaiset nimet, päähenkilön merkilliset ystävät ja tietenkin hänen persoonansa. Hän on kirjan tapahtumien aikaan lopettanut ministeriössä tutkijana ja hankkii elantonsa kääntämällä paksua Bismarckin elämänkertaa. Louisin merkilliset ystävät kutsuvat häntä ”saksalaiseksi” tai Ludvigiksi. Hänen koko nimensä on Louis Kehlweiler.

Alkuteoksen nimi on Sans feu ni lieu, julkaistu 1997 ja 2003 käännetty suomeksi. Kirjan takakannessa kerrotaan kirjailijan syntyneen 1957 ja olevan siviiliammatiltaan arkeologi. Kirjoittamisen ohellä hän tutkii keskiaikaisten eläinten luita ja soittaa haitaria.

Se, että kyseessä on ilmeisesti tuottelias kirjailija antaa minulle toivoa useista miellyttävistä lukuhetkistä. Palautan lukemani kirjastoon ja teen heti tilauksen vähintäänkin yhdestä uudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti