keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Saunasta saunaan

Saunoin lauantaina ja sunnuntaina Lapinlahdella, pihasaunassa. Muistelin samalla tämän saunavuoden alkua Koluveressä, Vilhelmin saunassa. Vuoden vimeisenä päivänä kaunista olkikattoista sauna ympäröi vielä lähes syksyinen maisema. Uudenvuoden päivä valjetessa vitivalkoinen lumi peitti kaiken. Kävelimme huikaisevassa valossa katsomaan lähellä sijaitsevaa Koluveren linnaa. Siellä on kuvattu Sofi Oksasen "Puhdistusta". Linnaa korjataan ja siitä tulee ilmeisesti hotelli. Ja vuosi aloitettiin lämmittämällä sauna uudelleen. 

 
Maanantaina saunoin Rääkkylässä Jukan kanssa, pihasaunassa. Pehmeiden löylyjen lomassa käväisimme ulkona "suihkussa". Vettä satoi sopivasti ja sehän virkistää. Toinen sauna jäi kokeilematta, mutta tämä saunavierailu pitääkin uusia mahdollisimman pian. Eikä saunasta voi antaa luotettavaa arviota yhden eikä kahdenkaan käynnin perusteella. Lapinlahden sauna on sen sijaan kotisaunani ja sitä ei tietenkään voita mikään muu.  Kotisauna on aina kotisauna.Tiistaina tulin kotiin ja pääsin heti nykyiseen kotisaunaan, talon saunaan. Sauna se on tämäkin, vaikka onkin kerrostalon sauna. Olen huomannut, että tämän saunablogin kirjoittaminen on auttanut jo ainakin siinä mielessä, etten murehdi saunassa joutavia. Muistelen ehkä aikaisempia saunamuistoja, mitä olen kirjoittanut ja mitä aion kirjoittaa. Tulipa sitten mieleen, että olen sopinut käynnistä saunaseuran saunaan vielä ennen Juhannusta.

Perinteinen Lapinlahden poikien tammisauna saunottiin totuttuun tapaan Harjun saunassa ja kesäsauna on jo sovittu. Menemme uudelleen Lastun, Lasten Arkkitehtikoulun saunaan kesäkuun viimeisenä lauantaina. Yksi parhaimmista tuntemistani savusaunoista! Väärnin Taidepappilassa esitetään Juhani Ahon näytelmää "Papin rouva" ja lippuja kannattaa kysellä, josko sattuisi löytymään joku peruutuspaikka. Muutoinhan se on ollut loppuunmyyty jo kauan. 

Taidekeskuksessa avattiin upea näyttely "Rakkaat akat" viime torstaina ja esillä on naisaiheisia teoksia Tapani Kokolta ja monelta muulta tekijältä. Jo näyttelyesitekin on taideteos. Kannessa Tapani Kokon puupiirros kertoo hyvin näyttelyn teemasta. Ja kaikki naiskuvat ja veistokset ovat miesten tekemiä. Ja tekstit. Jään mielenkiinnolla odottamaan naisten kommentteja ja arvioita näyttelystä. Itse uskon, että tämä kokonaisuus saa yhtä hyvän vastaanoton, kuin viimekesäinen Hannu Väisäsen näyttely.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti